Obdelane ali neobdelane fotografije?

13/02/2018

Pogosto na raznih forumih in facebook skupinah naletim na debato in tudi dilemo o obdelanih in neobdelanih fotografijah. Predvsem bodoči mladoporočenci včasih razmišljajo o tem, da bi najeli fotografa, ki jim bo za nižje plačilo fotografskih storitev izročil neobdelane fotografije. Razlogov za to je lahko več. Nekateri pari menijo, da niso tako zahtevni in zanje ni potrebno posebej obdelovati fotografij, spet drugi na to pristanejo, ker pričakujejo, da bo tako cena fotografskih storitev temu primerno nižja, spet tretji razmišljajo, da bi fotografije obdelali sami. A večina od teh se ne zaveda, da neobdelanih fotografij praktično ni. Oziroma so, v kolikor je kateri izmed fotografov tako pogumen (ali bolje rečeno neumen), da je parom pripravljen izročiti surove posnetke, kot jih zajame senzor fotoaparata. Tem pravimo RAW format in ni ne JPG, ne TIFF ne katerikoli drug zapis. Sam si to predstavljam kot da bi prišel v pekarno, iz katere bi dišalo po sveže pečenem kruhu, takem kot so ga pekli včasih in ne danes, ko je ta kruh večinoma povsem istega okusa ne glede na to ali gre za “štruco belega”, žemlje, razno pecivo in druge pekovske izdelke. In ob prihodu v pekarno bi si zaželel nekaj res dobrega a hkrati najcenejšega, kar imajo. In ker bi želel res poceni kruh, bi mi v pekarni na moje prigovarjanje ponudili moko, vodo, kvas in sol ter rekli, da si ga lahko spečem tudi sam. Tudi če bi se tega res lotil, močno dvomim, da bi bil na koncu zadovoljen s tem, kar bi dobil iz pečice. Ampak, bilo bi najceneje, kar se da.

Podobno je s fotografijami. Iz fotoaparata lahko dobimo dokaj všečno končno fotografijo, če temu prepustimo vso “mešanje in pečenje”. Lahko pa dobimo tudi dokaj lep zmazek, ki ga bomo le s težavo spravili v gledljivo obliko. Vsak fotoaparat pač ima nek svoj algoritem, po katerem “speče” naš preljubi JPG. Če so svetlobni pogoji dokaj dobri (se pravi dovolj svetlobe in bog ne daj iz različnih virov) in če nismo preveč zahtevni, nam to lahko zadostuje. Če želimo nekaj več, lahko čez fotografijo damo kakšnega izmed popularnih instagram in drugih filtrov in voila, to je to. V bolj zahtevnih pogojih in ko želimo od fotografije nekaj več pa to ne zadostuje. In ravno zato se fotografi poslužujemo RAW formata zapisa datotek in tega naknadno urejamo v različnih računalniških programih.

In če strnem svoje misli ter se vrnem na začetek – fotografi tega ne počnemo, ker bi strankam želeli računati več, pač pa zato, ker večinoma le na ta način lahko dosežemo nek rezultat, ki smo si ga želeli. Seveda je za ta rezultat potrebnega nekaj več truda, znanja, računalniških programov in ne nazadnje tudi opreme in posledično se z leti (če ne prej) začnemo cenit vsaj do te mere, da  naš čas ni zastonj, še manj pa oprema in ostalo, kar potrebujemo za dosego teh ciljev. In ravno zato svojih uslug na neki točki več ne ponujamo zastonj oz. pod vsako še normalno ceno. Seveda obstajajo tudi izjeme, ki pa jih, roko na srce, nikdar ne bom razumel.

Moj nasvet bodočim mladoporočencem – čas, ki ga nameravate porabiti za obdelavo fotografij, raje izkoristite s svojim partnerjem, ki ste ga pravkar popeljali pred oltar, z otroki ali nenazadnje pri opravilih, ki ste jih vešči in v njih res uživate. Verjemite mi, da tudi fotografi enkrat dosežemo točko, na kateri je kar velik odstotek fotografij (predvsem poročnih) nujno zlo, s katerim se moramo spopasti v dolgih večerih in nočeh, dan za dnem, medtem ko naši kolegi zunaj igrajo nogomet, hodijo v hribe, se igrajo z otroki ipd. Ampak kljub temu to počnemo z veseljem, predvsem zaradi tistih nekaj fotografij, ki jih (vsaj zase lahko to trdim) na poroki naredimo tudi in predvsem za lastno dušo. Naj omenim le še to, da je pot do končnega izdelka, se pravi všečne fotografije, včasih dokaj lahka, spet drugič malo težja in da znanje, ki ga osvojimo z meseci, leti, desetletji dela s fotografsko opremo in različnimi računalniškimi programi krepko presega nekaj klikov v priljubljenih insta filtrih.

Za konec vam za boljšo predstavo, o čem sem pisal, postrežem z dvema fotografijama, pravzaprav z eno samo. Ena je neobdelana (RAW) direkt iz fotoaparata, druga pa v tem primeru kar precej obdelana. Osnovna obdelava je potekala v programu Adobe Lightroom, zatem je sledil malo daljši skok v Adobe Photoshop, na koncu pa še izlet v Color Efex Pro, seveda pa so vsi ti programi licenčni. Ker so, kot vedno poudarim, okusi precej različni, je lahko nekomu bolj všeč prva, drugim druga, nekaterim pa nobena od teh. Sam vem, katero bi izbral, če bi bil v vlogi mladoporočencev. Torej, uganete, katera je obdelana in katera ne? Aja, še odgovor na večkrat zastavljeno vprašanje je “NE”. Ne izročam neobdelanih fotografij.

DELI ZGODBO
VAŠE MNENJE JE VEDNO DOBRODOŠLO
RAZŠIRI


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Switch to mobile version